świąteczne przysmaki

Świąteczne przysmaki – moje ulubione dania.

Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy czas w roku, na który każdy wyczekuje. Tradycja świąt jest taka, że na stole musi znaleźć się 12 potraw i dodatkowe nakrycie dla gościa. Najbardziej znane świąteczne przysmaki na stole wigilijnym to barszcz z uszkami, pierogi z grzybami oraz karp.

Wśród potraw wigilijnych mam swoje ulubione świąteczne przysmaki, którymi chciałam się z wami podzielić w tym artykule.

Tradycja świąt Bożego Narodzenia.

Święta Bożego Narodzenia to święta rodzinne, nie wyobrażam sobie świąt spędzanych samotnie w domu. W ciągu roku być może nie zawsze z rodziną nam się dobrze układa, ale warto chociaż na jeden dzień zapomnieć o kłótniach i sporach i spędzić święta w miłej rodzinnej atmosferze. Atmosfera świąt działa oczyszczająco, czasami przy stole świątecznym nasze nieporozumienia się wyjaśniają i relacje na nowo budują, dlatego warto mieć to na uwadze spędzając święta z rodziną. O tym jak przetrwać święta z rodziną pisałam artykuł w zeszłym roku zobacz tutaj.

U mnie w domu nie przywiązywało się uwagi do ilości potraw, raczej nigdy nie było ich ściśle 12. Jako danie pierwsze, czyli zupa to kiedyś była to zupa rybna z grzankami, a obecnie jest to barszcz z uszkami. Natomiast na drugie danie musi być wigilijna ryba – karp. Na stole są także dostępne inne ryby bez ości jak dorsz czy łosoś. Z wigilijnych potraw uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, ale i tak najbardziej czekam na deser, czyli ciasta, w tym słynne makówki oraz mojego przepisu ciasto marchewkowe.

Rzeczy, za które kocham święta Bożego Narodzenia.

Święta Bożego Narodzenia mają w sobie magię i klimat, że nawet bez białego puchu także są wyjątkowe. W czasie świąt na chwilę zapominamy o obowiązkach zawodowych, a więcej czasu poświęcamy rodzinie i najbliższym. Święta lubię przede wszystkim za dekoracje i choinkę. Święta mają również wymiar duchowy, o którym większość ludzi zapomina i skupia się tylko na komercyjnej promocji świąt. Wigilia oraz Boże Narodzenie mają nam symbolizować narodziny Pana Jezusa. Dlatego nie zapominajmy o modlitwie przy wigilijnym stole pomiędzy dzieleniem się opłatkiem a zajadaniem się przysmakami świątecznymi. Po Wigilii, a właściwie w święta Bożego Narodzenia następuje czas spotkań rodzinnych i odpoczynku. Lubię słuchać świątecznych piosenek i oglądać filmy świąteczne (łącznie z Kevinem sam w domu). Na koniec dodaję przepisy na moje dwa ulubione świąteczne przysmaki: makówki (tradycyjna potrawa na Śląsku) i aromatyczne ciasto marchewkowe.

Makówki
  • 500 gr. maku
  • 8 bułek (mogą być sucharki)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml miodu
  • 200 gr. rodzynek
  • 200 gr. orzechów
  • 50 gr. migdałów ( płatki )
  • 50 gr. wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Mak drobno zemleć, najlepiej w maszynce elektrycznej. Do garnka dodać mak, rodzynki, orzechy, cukier, dodać wody i zagotować około godziny. Gotujemy, co chwilę mieszając, żeby mak nie przywar. Potem układamy warstwami mak na przemian z kromkami bułki lub sucharkami. Makówki powinny być mokre, ale nie rzadkie. Odstawić w chłodne miejsce. Na wierzch można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Ja nie dodaję mleka, ponieważ wtedy makówki są krótkotrwałe. Zamiast bułek czy sucharków przygotowaną masę makową można wymieszać także z łazankami.

Ciasto marchewkowe
  • 400 gr. mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 ml oleju
  • 5 marchewek
  • przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir
  • łyżeczka soda oczyszczona
  • łyżka proszek do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 15 ml wody
  • masło do wysmarowania blachy
Przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Do miski wsyp najpierw produkty suche: mąkę, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz przyprawy korzenne. Potem dodaj marchew, 3 jajka, olej i wody. Ciasto powinno być nie za rzadkie, ale też nie za gęste. Po wymieszaniu wszystkich składników wylej ciasto na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 40-45 minut. Gotowe ciasto można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CiotkaSTIV
13 grudnia 2018 21:10

ciasto marchewkowe jest jedno z moich ulubionych. najwazniejsze to to, ze nie wplywa az tak negatywnie na nasza figure 😉

pozdrawiam!!

ustiva.blogspot.com

Katie Moon
14 grudnia 2018 13:34

Kocham ciasto marchewkowe i robię je bardzo często!

http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com

PatrykTarachon
Admin
PatrykTarachon (@patryktarachon)
20 grudnia 2020 22:14

Nie próbowałem ani jednego, ani drugiego. 🙁

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x